Beköszöntő

Kicsiny közösségünk ars poeticája.

Beköszöntő

HozzászólásSzerző: dgy » 2014.03.12. 22:10

Tisztelt fórumozók!

A kozmoforum létrehozói nevében üdvözlünk minden érdeklődőt és potenciális felhasználót!

Ez a fórum azért jött létre, hogy a modern természettudomány (ezen belül elsősorban az elméleti fizika és kozmológia, de természetesen más tudományágak sincsenek kizárva) iránt érdeklődők baráti, higgadt hangnemben megbeszéljék a tudomány új eredményeit és vitatott kérdéseit. Arra bíztatunk minden hozzáértőt, aki a szakmai ismeretek mellett ismeretterjesztő vénával és ismeretterjesztő elhivatottsággal is rendelkezik, használja ki ezt a lehetőséget, és ossza meg tudását az érdeklődőkkel. Arra bíztatunk minden, a tudomány új eredményei iránt érdeklődő, de azokban elmélyült ismeretekkel nem rendelkező fórumozót, tegye fel kérdéseit, fogalmazza meg problémáit. Reméljük, e két kör fórumunkon egymásra talál, és gyümölcsöző eszmecserének leszünk tanúi, olvasói. Reméljük, hogy az itt leírt és archivált anyagok akár évekkel később is hasznos ismereteket nyújtanak a tudomány világába akkor belekóstoló, a fórumot meglátogató ifjaknak, diákoknak és más érdeklődőknek is.

Ugyanakkor arra bíztatjuk az önjelölt zseniket, a relativitáselméletet hetente hétszer megcáfoló bölcseket, a világegyenlet n-edszeri felállítóit és megoldóit, asztrológusokat, kreacionistákat, saját különbejáratú és -kijáratú univerzum-modellek alkotóit és propagálóit, más fórumok agresszív, izgága és nagyképű trolljait, hogy sürgősen hagyják el ezt a fórumot. Ez nem az ő világuk! Boldogítsák más, kevésbé szerencsés internetes tájékok lakóit világot meg(nem)váltó eszméikkel. Ez a komoly, valódi tudományos eredmények nyugodt megtárgyalásának, az érdeklődő laikusok hiteles tájékoztatásának a fóruma. Nem szeretünk adminisztratív eszközökhöz nyúlni, de a trolloknak nincs és nem lesz kegyelem.

A tisztességes szándékú fórumozókat viszont biztosítjuk arról, hogy a fórum üzemeltetői nem fognak megakasztani semmiféle beszélgetést, lezárni semmiféle topicot csak azért, mert a vita szálai messze kanyarodnak az eredetileg kitűzöttől. Esetleg - a felesleges párhuzamosságok megszüntetése érdekében - javasolni fogjuk, hogy az adott beszélgetés egy már korábban létrehozott, hasonló témájú topicban folytatódjon, de ez a javaslat nem jár adminisztratív intézkedésekkel.

Témát minden fórumozó kezdeményezhet - persze azt javasoljuk, hogy előtte nézze át a már futó témák, vitaszálak jegyzékét, és ha talál a sajátjához illőt, csatlakozzon az ottani beszélgetéshez. Amíg az általános (a net szabályzatában mindenki által elfogadott) elemi szabályokat, kulturált viselkedési normákat betartja, addig bárki szabadon és adminisztratív korlátozás nélkül írhat a fórumba.

Kérjük, hogy a fórum technikai működésével kapcsolatos kérdéseket különítsük el a tudományos vitaszálaktól - az ilyen kérdések az erre a célra létrehozott külön kategóriába valók.

A fórum adminisztrátorai (akik munkaidejük mellett, elhivatottságból vállalják ezt a feladatot) igyekeznek gyorsan reagálni a technikai jellegű kérdésekre, javaslatokra. A tudományos kérdésekkel kapcsolatban ugyanezt nem igérhetjük, csak remélhetjük. Nincsenek "hivatalos" és "hivatásos" válaszolók: a kérdésekre választ adók ugyanolyan önkéntes fórumozók, mint a kérdezők. Csak a közönség érdeklődésén és a résztvevők aktivitásán múlik, hogy érdekes, izgalmas, termékeny és pezsgő beszélgetés alakuljon ki a legkülönbözőbb témákban. Ha ezt sikerül megvalósítani, és a fórum eredményes működése további résztvevőket vonz a különböző csoportokba, akkor az alapítók elérték céljukat.

A fórum létrehozói nevében
dgy
(Dávid Gyula fizikus)

These users thanked the author dgy for the post (total 3):
Gombk.AkSanyilacitentacle
Rating: 33.33%
 
Avatar
dgy
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2014.03.12. 21:40
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 111 times
Been thanked: 832 times

Re: Beköszöntő

HozzászólásSzerző: Gombk.Ak » 2017.12.23. 02:56

Tisztelt fórumozók!

A szükség és az illendőség úgy hozta hogy a beköszöntőben leírtakat -a megerősítésen túl- kis mértékben módosítani érdemes.

Emögött az az egyszerű megfontolás rejlik, hogy az egyéneken túl a közösség is folyamatosan tanul, és ez tükröződhet bizonyos szabályok bevezetésében, vagy felülírásában.

A fórum számára a politikai témák előkerülése okozott károkat ebben az évben.

Ebből eredően a korábbiakhoz képest annyi változtatást teszek, hogy ezentúl expliciten is ki legyen írva:
A politikai témák ezen a fórumon alapvetően nemkívánatosak.

Stílustól, tartalomtól, morális értékítéletektől, illetve a személyes véleményemtől -amennyire csak lehetséges- függetlenül szándékozok fenntartani a fentebb leírt mondat tartalmát.

A régebbi politikai tartalmú hozzászólásokat nem feltétlenül törlöm, viszont a túlnyomórészt politikai tartalmú témák lezárásra kerülnek.
A jövőben bekövetkező politikai tartalmú hozzászólásokat ÉS minden arra érkező választ egyöntetűen törlök.
Természetesen az adminisztratív intézkedések késhetnek pár napot, mindenesetre ilyen diskurzusokba nem érdemes sok időt befektetni.

Rengeteg másik fórum létezik amely alkalmasabb hely a politikai diskurzusokhoz, így az ilyen típusú mondanivalókat kéretik oda irányítani.

Ezen ponton természetesen felmerül, hogy hol is húzza meg az ember a határt, és ez meglehetősen kellemetlen feladat.
Tudománytörténeti, történelmi tartalmú hozzászólások természetesen megengedettek, de már ez a kivétel is könnyen kijátszható volna.

Ez is megmutatja hogy milyen nehéz precízen megfogalmazni egy szabályrendszert, ebből eredően egyelőre szubjektíven, mindenki lelkiismeretére és egyéni értelmezésére bízom, hogy milyen hozzászólást ír.
Gombk.Ak
 
Hozzászólások: 51
Csatlakozott: 2017.11.29. 18:27
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times
Név: Gombkötő Ákos


Vissza: Beköszöntő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron