Sziasztok, egy feladatot szeretnék idecitálni a szomszédos áltudományos fórumról, hogy számomra kielégítően kitárgyalhassuk.
Itt a feladat:
Na már most, a szomszéd fórumon a professzor urak ebbe szokás szerint belegabalyodtak, mint macska a pamutgombolyagba.
Viszont véleményem szerint ez egy tök egyszerű, valójában csak a definícióba behelyettesítős feladat. Pont olyan, mint amiket az előadás után az első gyakorlati órán kitárgyalnak. A betűfelismerős szint az idegen nyelv tanulásban.
Szóval. véleményem szerint a megoldás a következő:
L=Ekin-Epot.
Mi a kinetikus energia?
1. A henger halad.
[Renderelés ... \dot \varphi] szögsebesség esetén a henger sebessége [Renderelés ... -R \dot \varphi]
Itt az előjelkonvenciókra óvatosan és konzisztensen ügyelni érdemes, óramutató járásával ellentétesen pozitív a fí, de jobbra pozitív a mozgás.
A henger mozgási energiája: [Renderelés ... \dfrac{1}{2} m(R\dot \varphi)^2] Szerencsére itt még az előjelbe nem veszünk el a négyzetreemelés miatt.
2. A henger forog. Tehetetlenségi nyomatéka [Renderelés ... \dfrac{mR^2}{2}], a forgásban tárolt energia [Renderelés ... \dfrac{1}{2} \theta \omega^2=\dfrac{1}{4} m(R\dot \varphi)^2]
3. A lógattyú emelkedik és süllyed. Kis gondolkozás után a mozgási energiája: [Renderelés ... \dfrac{1}{2} m(2R\dot \varphi)^2=2m(R\dot \varphi)^2]
Na, tehát akkor a mozgási energia tagokat összegezve azt kapjuk, hogy ez [Renderelés ... \dfrac{11}{4} m(R \dot \varphi)^2]
Tehát innen (később sem jön be ilyen tag) azt kapjuk, hogy a feladatbeli A=11/4=2,75
Most akkor a potenciális energiák.
2 dolog játszik itt. A gravitáció, meg a rugó.
1. A gravitációs helyzeti energia. [Renderelés ... mg2R\varphi]. Előjelkonvenció: fí az óramutató járásával ellentétesen pozitív, a helyzeti energia pedig szintén felfelé pozitív.
Mivel ezt negatív előjellel kell beírni a Lagrange-ba, ezért B=-2.
2. Jön a rugó. A rugóban tárolt energia nyomástól-húzástól függetlenül [Renderelés ... \dfrac{1}{2} k (R \varphi)^2]
Ezt is negatív előjellel kell beírni a Lagrange-ba, tehát a feladatbeli C=1/2.
Tehát a Lagrange függvény így néz ki:
[Renderelés ... \mathscr{L}= \dfrac{11}{4}mR^2 \dot \varphi ^2 -2mgR\varphi -\dfrac{1}{2} kR^2\varphi ^2]
Kérdéseim:
1. Eddig jó vagyok?
2. Vajon mit harangoznak szabiku fejében, amikor arra gondol, hogy a rugó egyensúlyi helyzetének "előfeszített állapotbeli" megváltoztatásával kitranszformálhatja a gravitációt a feladatból?
Tehát arra gondol, hogy a lógattyú lóg, előfeszíti a rugót, és a rugó ezen állása lesz az új "egyensúlyi pont", ami körül a "harmonikus oszcsillátor" rezeg. Na, hát ebben szerintem egy szó sem igaz, de még a vessző sem.
Ad1.: A gravitációs potenciális energia a kimozdulással lineárisan arányos (g-vel), míg a rugóban tárolt energia pedig a kimozdulással négyzetes (k-val).
Hogy a fenébe lehetne egy lineáris tagot egy egyszerű eltolással beolvasztani egy négyzetes tagba?
Ad2.: A gravitációs helyzeti energia 0 szintje pont azért önkényes, mert az Euler-Lagrange egyenlet felírásakor ez az eltolás kiesik a bal oldalon, tehát az erő oldalán. A [Renderelés ... \dfrac{\partial L}{dq}]-ban.
Viszont a rugóban tárolt energia esetén, mivel ez négyzetes a kimozdulással, ott pont nem esik ki semmiféle eltolás, épp ezért lesz az erő oldalon a kimozdulással egyenesen arányos tag rugó esetében.
Egyénként itt a topik linkje.
https://forum.index.hu/Article/showArti ... =165629567
3. kérdésem.
Írjuk fel az Euler-Lagrangot.
Ha minden igaz, és nem tévedtem el az előjelkonvenciókban, akkor ez:
[Renderelés ... -2mg - kR\varphi = \dfrac{11}{2} mR\ddot \varphi]
A 3. kérdésem arra vonatkozik, hogy melyek azok az egyenletek (szerintem 3 ilyen lesz), amivel elemi úton ki lehet ezeket hozni? Tehát
(1) K kötélerő - mg súlyerő =m*lógyattú gyorsulása
(2) Rugó+K-Fs=henger gyorsulása
(3) K, Fs és rugó: henger forgásba hozása.
Hogy néznek ki ezek az egyenletek, amiből ki tudom hozni a fenti Euler-Lagrange-ot (már amennyiben az rendben van).
Köszönöm.