Dávid Gyula kérdések

A fórum törzse, az érdeklődök kérdéseinek színhelye.

Re: RE: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: simonsamu » 2019.06.02. 18:11

a Részecskék és sugárzások c. egyetemi tankönyvben

Ki a szerzője? Cím alapján nem találom.
simonsamu
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2019.05.19. 11:34
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Név: Simon Sámuel

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: kiss Jóska » 2020.04.11. 15:04

simonsamu írta:Sziasztok,

dgy egyik előadásán elhangzott, hogy a fermionoknak 3 családja van, de a Standard Modell szerint csak 3, nem fogunk többet találni.

Mi ennek az oka?


Ez a kérdés engem is foglalkoztat. Van valakinek válasza rá?
kiss Jóska
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2019.12.30. 21:33
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: Sanyi » 2020.04.11. 20:38

Kedves DGY!
Az elmúlt napokban újra láttam az egyik előadásodat, és elgondolkoztam a fekete lyukakkal kapcsolatos információ megmaradás törvényén. Most nem konkrétan a fekete lyukakkal kapcsolatban, hanem általában kérdezem, hogy ha az információ örökre megmarad, akkor keletkezni sem tud, vagy keletkezni tud, csak megszűnni nem? A határozatlansági elv nem "mossa el" az információt, ha egy részecske helyzetének többféle állapota is lehetséges? Illetve az entrópia nem pont azért növekszik, mert az információ elvész? Hogy kell értelmezni Hawking állítását, miszerint, ha elégetünk egy könyvet, attól még az információ ottmarad a hamuban, csak nehezen olvasható? Gondolom úgy, hogy a könyv lapjain lévő betűk sorrendjétől függ a hamuban lévő atomok elrendeződése, tehát a hamu atomjaiból elvben vissza lehetne fejteni, hogy miről szólt a könyv. De ehhez kellene tudni a levegőbe távozó égéstermék molekulák helyzetét is nem? Azokat pedig a szél elfújta, amihez tudni kellene a pontos időjárást, hogy milyen magasságban milyen irányú szelek mennyi ideig fújtak. Az időjárás azonban tudtommal elvben sem jósolható meg 100%-osan, mert a pillangó effektus a részecskék szintjén ható határozatlansági elvet felnagyítva, csak valószínűségi számításokat enged meg, tehát utólag nem fejthető vissza, hogy x idővel korábban hol milyen irányú és erejű szelek fújtak, és hová vitték a könyv égéstermékeinek molekuláit. És például ha egy író ír egy kitalált történetből regényt, akkor ő hoz létre új információt, vagy csak olvashatóvá rendezte az eleve meglévő információt?
Van egy másik kérdésem is: a Kerr-féle forgó fekete lyukakról azt mondtad a videóban, hogy abba beleesve látható az egész Univerzum története a végtelen jövőig. De kérdem én: végtelen idő alatt a fekete lyuk maga is elpárolog, akkor be sem esünk a szingularitásba? Mi történik a bezuhanó űrhajóval és utasával?
Illetve az jutott még eszembe, hogy ugye tudjuk, hogyha a "végtelenből" zuhan egy test egy égitestre akkor pont a szökési sebességre gyorsulva esik le rá. Akkor ezek szerint a fekete lyukba hulló anyag eléri a fénysebességet, vagy belül az eseményhorizonton belül még a fénynél is gyorsabban esik a szingularitásba? De a nagy sebesség a test tömegét is megnöveli, tehát akkor a fekete lyuk tömege a beleeső test nyugalmi vagy tényleges tömegének megfelelő tömegével növekszik?
Válaszaidat előre is köszönöm!
Sanyi
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2014.09.01. 02:24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Név: Papp Sándor

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: kiss Jóska » 2020.04.12. 17:41

Kedves Sanyi!

Az információ megmaradásának kérdése engem is foglalkoztat.

Sajnos, dgy egy ideje nem látogatja ezt a fórumot, voltak bizonyos politikai... :cry:

Örülnék, ha megváltoztatná ezt a döntését, és válaszolna a kérdésedre, engem is érdekelne a válasz. Amíg velünk volt, és én megkérdeztem az információ-megmaradás törvényéről, azt írta válaszában, hogy az nem fizikai törvény. (De akkor miféle? kérdezem én.)

És igen: egy összetört CD lemezből még el tudom képzelni, h a benne rejlő információ visszanyerhető, de egy elégetettből??? Akár elvileg is?
kiss Jóska
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2019.12.30. 21:33
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: Sanyi » 2020.04.14. 16:34

Kedves Jóska!
Kár, mert DGY nagyszerű előadásokat tartott, és engem is tanított az ELTÉn.
Hát Hawking biztos jobban tudja mint mi, és ő írta, meg még vissza is tért rá később viccesen, hogy lehet, hogy "csak a hamut" kellett volna ajándékba adnia (annak akinek egy könyvet ajándékozott). De szerintem a határozatlansági elv miatt még ha most a jelenben pontosan is tudnánk az összes részecske helyzetét és sebességét, se előre, se visszafelé nem lehetne megjósolni 100%-ig, hogy mikor hol voltak/lesznek, tehát a múlt nem lenne "visszafejthető", és a jövő sem megjósolható. De lehet, hogy én tévedek.
Sanyi
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2014.09.01. 02:24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Név: Papp Sándor

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: kiss Jóska » 2020.04.17. 02:22

Határozatlansági elv? Erre hivatkozva pont ellentmondásba ütközünk, h egyáltalán az elégetett könyvből vissza tudnánk szerezni az információt. (Ami számomra bizarr, nehezen elfogadható elképzelés. Magyarázza meg nekem, aki szerint lehetséges.)
kiss Jóska
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2019.12.30. 21:33
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: kristof weaver » 2020.04.17. 10:43

Ez talán kis segítséget adhat:
Úgy tudom-de javítsatok ki ha tévednék-,hogy a no-hiding theorem egy fundamentuma a kvantummechanikának ami 2011-ben kísérletileg megerősítésre került és az szerintem kapcsolatos a kérdéssel,nem?: https://en.wikipedia.org/wiki/No-hiding_theorem
"....... A kvantumvilágban azonban a kvantuminformáció megmaradása azt jelenti, hogy az információt nem lehet létrehozni vagy elpusztítani. Ez a kvantummechanika két alapvető tételéből fakad:a no-cloning theorem és a no-deleting theorem.De a no-hiding theorem a kvantuminformáció megmaradásának végső bizonyítéka......"
Itt a 2011-es kísérlet: https://phys.org/news/2011-03-quantum-n ... tally.html
De nem szeretnék Dávid Gyula kérdéseibe belekontárkodni és jó lenne nagyon ha visszajönne a fórumra.
kristof weaver
 
Hozzászólások: 66
Csatlakozott: 2017.02.23. 14:33
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times
Név: kristof

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: kiss Jóska » 2020.04.17. 21:04

kvantuminformáció megmaradása...
az információt nem lehet létrehozni vagy elpusztítani


Hát, néztem a linkeket, de nem megy a fejembe: ha vki (pl. író, költő, fizikus) betűket bizonyos sorrendben egymás után helyez, az nem információ létrehozása?
kiss Jóska
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2019.12.30. 21:33
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: rasta27 » 2020.08.22. 21:52

Banzai írta:
rasta27 írta:Hogyhogy nem helytálló a felvetés?
A zuhanó testet egy ponton túl a föld gravitációja nem húzza gyorsabban, erre számtalan kísérlet volt már.

Hallottál már légellenállásról?

rasta27 írta:Tehát, mivel ez a maximum, elképzelhető az is az Univerzumban mivel elképesztően nagy hely, hogy esetünkben egy aszteroida oly mértékben felgyorsul, hogy egyáltalán nem vagy csak túl későn észleljük?

Ez elképzelhető, de nem a hatalmas sebessége miatt hanem inkább az észlelési fejletlenségünk miatt...https://www.csillagaszat.hu/hirek/nr-eg ... SWQTy8dfLs 8-)
"Minden korábbinál közelebb száguldott el a Föld mellett egy kisbolygó, de csak a földközelség után hat órával fedezték fel, amikor már távolodóban volt."
Avatar
rasta27
 
Hozzászólások: 489
Csatlakozott: 2015.02.24. 18:37
Tartózkodási hely: Kalocsa
Has thanked: 172 times
Been thanked: 26 times
Név: Kiss Dávid

Re: Dávid Gyula kérdések

HozzászólásSzerző: api » 2023.11.01. 21:33

Itt a kozmofórumon ugyan semmi se pótolja dgy hiányát, én csak annyit tehetek, hogy javaslom, hallgassátok meg ezt a 2 órás új beszélgetést:
https://www.youtube.com/watch?v=KWBdH6ULDVU&t=152s

These users thanked the author api for the post:
G.Á
Rating: 11.11%
 
api
 
Hozzászólások: 1142
Csatlakozott: 2014.12.16. 18:05
Has thanked: 164 times
Been thanked: 305 times
Név: Albert Péter

ElőzőKövetkező

Vissza: Elméleti fizikai kérdések, problémák

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron